Spoštovani, spletni naslov www.myday.si uporablja piškotke, ki so namenjeni beleženju obiska. Spletna stran ne uporablja piškotkov, ki bi vsebovali vaše osebne podatke.

Ali dovolite uporabo piškotkov na tem spletnem naslovu?
Rojeni na ta dan
Blaise Pascal
Blaise Pascal je bil matematik, filozof in fizik.
25. teden v letu
19. Junij 2017

Pomembni dogodkiNazaj

Izdana Orwellova knjiga 19846.6.0

Wikipedia (24 Maj 2013, 11:51)
1984 (izvirno angleško Nineteen Eighty-Four) je roman angleškega pisatelja Georgea Orwella, ki je izšel v juniju 1949. Roman je antiutopičen (drug izraz distopija), saj so v njem prikazane totalitaristične države totalne kontrole v letu 1984. Uvrščajo ga v žanr znanstvene fantastike. Roman je uvedel koncept vedno prisotnega in vsevidnega Velikega brata, ki je bil v kasnejših delih ter tudi v popularni kulturi mnogokrat nanovo oživljen.


Vsebina

Svet je v letu 1984 razdeljen na tri velike države: Eastazijo, Evrazijo in Oceanijo. Glavni junak je državljan slednje, ki sicer obsega Ameriko, Veliko Britanijo, Avstralijo in jug Afrike. Vlada ji Partija, na čelu katere je Veliki brat. Uprava je razdeljena na štiri ministrstva, ki skrbe za določena področja:
- Ministrstvo ljubezni, iskanje, zasledovanje in prevzgoja prestopnikov
- Ministrstvo resnice, propaganda
- Ministrstvo miru, vojna
- Ministrstvo obilja, preskrba s hrano in drugimi potrebščinami


Prebivalstvo Oceanije se deli na tri sloje:
- brezpravno rajo
- člane Partije
- višje člane Partije

Tri države so neprenehoma v vojni, vendar ne zmeraj z enakimi nasprotniki: ponavadi se dve zavežeta proti tretji, nakar se sklene novo zavezništvo, in tako naprej. Za red v državi skrbi Miselna policija, ki opazuje člane Partije in jih že pri najmanjšem znaku neposlušnosti odpelje na prevzgojo. Nadzor poteka prek posebnih naprav, telekranov - podobni so televizijam, vendar hkrati oddajajo in sprejemajo. Raje Stranka ne obravnava kot državi nevarno, zato uživa mnogo večjo svobodo od Strankinih članov.


Zgodba


Winston Smith je zaposlen na ministrstvu resnice in skrbi za preoblikovanje informacij. Ko začne razmišljati o uporu, si kupi zvezek in vanj skrivoma začne vnašati svoje misli o sistemu.

Na ministrstvu za resnico najde Julio, njegovo somišljenico, ki mu skrivoma preda sporočilo "Ljubim te."

   
" Najlepši trenutki v naših življenjih."